Tasta Windows de pe tastatură facilitează executarea de comenzi rapide pentru aplicațiile de sistem, deschiderea meniului Start și multe altele. Pierderea acestei funcționalități poate fi o situație frustrantă, deoarece vă poate încetini fluxul de lucru sau poate face sistemul mai greu de navigat.
Din fericire, există multe modalități de a rezolva această problemă. În acest articol, veți afla mai multe metode pentru a restabili potențial funcționalitatea tastei Windows atât pe tastaturile interne, cât și pe cele externe. Continuați să citiți pentru a vedea cum să remediați faptul că tasta Windows nu funcționează pe sistemul dumneavoastră Windows 10.
Care sunt cauzele problemei tastei Windows care nu funcționează?
Pot exista mai multe cauze diferite pentru ca tasta Windows să nu mai funcționeze. Folosind rapoartele utilizatorilor din diverse surse, am reușit să identificăm unele dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme din Windows 10. Vizualizați lista de mai jos și verificați problema în cauză. Identificarea cauzei vă poate ajuta mai târziu în timpul procesului de depanare.
- Problemă de hardware. Dacă tastatura este deteriorată din punct de vedere fizic, aceasta ar putea duce la probleme de funcționare. Cel mai frecvent, este vorba de deteriorarea cablului utilizat pentru a conecta hardware-ul la PC. Este mai puțin probabil ca tastaturile wireless să aibă această problemă.
- A fost lansată o nouă actualizare majoră a Windows 10. Uneori, actualizările majore ale Windows 10 pot strica anumite lucruri pe computerul dvs. Este posibil să fie necesară o actualizare a driverelor pentru a vă repara hardware-ul, mai ales dacă folosiți o tastatură pentru jocuri.
- Modul Joc din Windows 10 interferează cu tastatura dvs. Se știe că anumite tastaturi specifice, cum ar fi Razer Blackwidow, au conflicte cu Modul Joc din Windows 10. Dezactivați modul de joc pentru a remedia eroarea urmând ghidul nostru de mai jos.
- Tasta Windows a fost dezactivată. Unii utilizatori au observat că tasta Windows nu funcționează pentru că a fost dezactivată în sistem. Este posibil să fi fost dezactivată de o aplicație, o persoană, un malware sau Game Mode.
- Bugul tastei de filtrare a Windows 10. Există un bug cunoscut în caracteristica Filter Key a Windows 10, care cauzează probleme cu tastarea pe ecranul de conectare.
După identificarea unor cauze comune, putem trece la eliminarea problemei. Articolul nostru își propune să vă prezinte cele mai eficiente metode de restabilire a funcționalității tastei Windows. Chiar și fără experiență anterioară în depanare, puteți rezolva totul cu ușurință urmând pașii noștri.
Precondiții: Activați tastatura pe ecran
Înainte de depanare, vă recomandăm să activați tastatura pe ecran în Windows 10. Acest lucru vă va permite să navigați mai ușor prin meniuri și să urmați instrucțiunile, chiar dacă aveți nevoie de tasta Windows pentru a lansa anumite aplicații. Rețineți că este posibil ca tastatura virtuală să nu vă permită să utilizați tasta Windows dacă aceasta a fost dezactivată la nivel de sistem.
Iată care sunt pașii pentru a utiliza tastatura pe ecran în Windows 10:
- Deschideți aplicația Settings (Setări) făcând clic pe pictograma cu unelte din meniul Start. Alternativ, puteți deschide aplicația prin apăsarea tastelor Windows și I de pe tastatură.
- Alegeți dala Ease of Access (Facilitatea de acces).
- Derulați în jos în panoul din partea stângă, apoi faceți clic pe Keyboard (Tastatură) listată în secțiunea Interaction (Interacțiune).
- Faceți clic pe comutatorul de sub „Use the On-Screen Keyboard” (Utilizați tastatura de pe ecran) pentru a activa tastatura virtuală în Windows 10.
Acum, puteți începe cu depanarea.
După cum s-a menționat mai sus, funcția Filter Keys (Taste de filtrare) are o eroare cunoscută care cauzează probleme cu tastatura. Puteți pur și simplu să dezactivați Filter Keys urmând pașii de mai jos și, potențial, să vă restabiliți funcționalitatea tastelor Windows în câteva minute.
- Apăsați tastele Windows + R folosind tastatura de pe ecran pentru a deschide utilitarul Run, apoi tastați „control” și faceți clic pe butonul OK. Acest lucru va deschide Panoul de control.
- Asigurați-vă că modul de vizualizare este setat pe Category.
- În continuare, faceți clic pe rubrica Ease of Access.
- Faceți clic pe link-ul „Change how your keyboard works” (Modificați modul de funcționare a tastaturii), care se găsește în Centrul de facilitare a accesului.
- Asigurați-vă că caseta de selectare de lângă „Turn on Filter Keys” este goală. Dacă vedeți o bifă, dați pur și simplu clic pe ea pentru a o elimina.
- Faceți clic pe butonul Apply (Aplicare), apoi faceți clic pe OK. Acum ar trebui să puteți testa dacă tasta Windows funcționează conform destinației.
Metoda 2: Utilizați o comandă PowerShell pentru a restabili funcționalitatea cheii Windows
PowerShell este un instrument extrem de puternic pentru a face ajustări la computerul dvs., precum și pentru depanare. Acesta vă oferă posibilitatea de a executa comenzi și de a spune direct PC-ului dumneavoastră ce să facă printr-un limbaj de scripting. Toate acestea pot părea complicate la început, dar nu vă faceți griji – vă vom ghida prin tot ceea ce trebuie să faceți.
Notă: Pentru a efectua majoritatea pașilor din ghidul de mai jos, trebuie să aveți un cont de utilizator local cu permisiuni administrative. Aveți nevoie de ajutor? Consultați ghidul nostru Cum să faci un utilizator local administrator în Windows 10.
PowerShell este un instrument extrem de puternic pentru a face ajustări la computerul dumneavoastră, precum și pentru depanare. Acesta vă oferă posibilitatea de a executa comenzi și de a spune direct PC-ului ce să facă prin intermediul unui limbaj de scripting.
Toate acestea pot părea complicate la început, dar nu vă faceți griji – vă vom ghida prin tot ceea ce trebuie să faceți.
- Apăsați tastele Windows + R de pe tastatura de pe ecran. Acest lucru va face să apară utilitarul Run.
- Introduceți „Powershell” și apăsați tastele Ctrl + Shift + Enter de pe tastatură. Procedând astfel, veți lansa PowerShell cu permisiuni administrative.
- Dacă vi se solicită, faceți clic pe Yes (Da) pentru a permite PowerShell să facă modificări pe dispozitivul dvs.
- Odată intrat în PowerShell, copiați și lipiți următoarea comandă, apoi apăsați tasta Enter de pe tastatură pentru a o executa: Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register „$($_.InstallLocation) \AppXManifest.xml”}
- După ce comanda s-a terminat de executat, ar trebui să puteți utiliza din nou tasta Windows. Dacă nu funcționează încă, treceți la o altă metodă din articolul nostru.
Metoda 3: Efectuați ajustări la Registrul dvs.
Puteți încerca pur și simplu să aplicați o modificare a registrului pentru a readuce totul în stare de funcționare.
Atenție: Înainte de a începe acest ghid, vă recomandăm să creați o copie de rezervă a Registrului. Dacă nu sunteți sigur cum să creați și să importați copii de rezervă ale Registrului, urmăriți „Registry Backup, Restore, Import and Export” de la Windows Ninja.
Iată ce trebuie să faceți.
- Apăsați tastele Windows + R de pe tastatura de pe ecran pentru a deschide Run, apoi tastați „Regedit” în câmpul de introducere. Apăsați butonul OK pentru a lansa Editorul de registru.
- Puteți naviga în Editorul de registru prin extinderea folderelor cu ajutorul pictogramei cu săgeți de lângă numele acestora. Cu ajutorul acesteia, localizați următoarea cheie de registru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout (Dispunere tastatură)
Alternativ, puteți, de asemenea, să copiați și să lipiți cheia în bara de adrese a editorului de registru pentru o navigare mai rapidă și,
- Faceți clic dreapta pe cheia de registru „Scancode Map” și apăsați opțiunea „Delete” pentru a elimina cheia. Dacă nu puteți găsi această cheie, cel mai probabil nu este disponibilă pe dispozitivul dvs. – continuați cu o altă metodă de mai jos.
- După ce ați eliminat „Scancode Map”, închideți Editorul de registru și reporniți calculatorul.
Metoda 4: Dezactivați modul joc în Windows
Microsoft recunoaște cererea de optimizări pentru jocuri în Windows 10. Acesta este motivul pentru care există funcția Game Mode. Cu toate acestea, este încă departe de a fi perfectă și poate cauza conflicte, poate dezactiva caracteristici de care aveți nevoie sau, în general, poate oferi o experiență de joc proastă.
Utilizatorii au raportat că Game Mode cauzează conflicte cu tastaturile, făcând ca urmare tasta Windows să nu poată fi utilizată. Îl puteți dezactiva cu ușurință urmând ghidul nostru rapid pentru a verifica dacă provoacă sau nu probleme.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Windows + I dacă ați activat tastatura de pe ecran.
- Alegeți „Gaming” (Jocuri) din opțiunile de meniu disponibile.
- Treceți la fila „Game Mode” (Mod de joc) utilizând meniul din panoul din stânga.
- Asigurați-vă că comutatorul de sub „Game Mode” este setat să afișeze „Off„.
Metoda 5: Creați un cont nou de utilizator
O soluție interesantă, dar ușoară, pe care o puteți încerca pentru a rezolva problemele cu tasta Windows este crearea unui nou cont de utilizator. Dacă totul funcționează bine pe noul utilizator, pur și simplu transferați fișierele și începeți să utilizați noul cont.
- Faceți clic pe meniul Start și alegeți „Settings” (Setări). Alternativ, puteți utiliza și comanda rapidă Windows + I de pe tastatura de pe ecran.
- Faceți clic pe panoul „Accounts” (Conturi).
- Treceți la fila „Family & other users” (Familie și alți utilizatori) utilizând panoul de navigare din partea stângă.
- în jos și faceți clic pe butonul „Add someone else to this PC” (Adăugați pe altcineva la acest PC). Cel mai rapid mod de a crea un nou utilizator pentru dvs. este offline – vom folosi această metodă pentru a crea contul.
- În loc să vă conectați la un cont Microsoft, faceți clic pe linkul „I don’t have this person’s sign-in information” (Nu am informațiile de conectare ale acestei persoane).
- Apoi, faceți clic pe link-ul „Add a user without a Microsoft account” (Adăugați un utilizator fără un cont Microsoft).
- Introduceți un nume de utilizator și, opțional, adăugați o parolă, apoi faceți clic pe Next (Următorul). Ar trebui să vedeți imediat noul utilizator creat, pe care îl puteți utiliza acum.
Metoda 6: Efectuați o scanare System File Checker
System File Checker este un instrument disponibil în mod implicit în Windows 10. Se mai numește și „scanare SFC” și este cea mai rapidă modalitate de a repara automat fișierele de sistem corupte și alte probleme.
Rularea acestei scanări s-a dovedit a vă scăpa de problemele legate de eșecul resetării Windows 10. Iată ce trebuie să faceți pentru a o rula.
- Apăsați tastele Windows + R tastatura de pe ecran. Acest lucru va afișa utilitarul Run.
- Scrieți „cmd” și apăsați tastele Ctrl + Shift + Enter de pe tastatură. Procedând astfel, veți lansa Command Prompt cu permisiuni administrative.
- Dacă vi se solicită, faceți clic pe Yes (Da) pentru a permite Command Prompt (Prompt de comandă) să facă modificări pe dispozitivul dvs.
- Odată ajuns în Command Prompt, tastați următoarea comandă și apăsați Enter pentru a o executa: sfc /scannow
- Așteptați ca scanarea SFC să finalizeze scanarea computerului și repararea fișierelor corupte. Acest lucru poate dura mult timp; asigurați-vă că nu închideți Promptul de comandă sau că nu închideți calculatorul.
- Reporniți dispozitivul după ce scanarea este finalizată.
Metoda 7: Utilizați DISM din Promptul de comandă
Similar cu System File Checker, DISM este o comandă utilizată pentru a repara o imagine a Windows 10. Executând-o, este posibil să puteți restabili problema care face ca tasta Windows să își piardă funcționalitatea.
- Apăsați tastele Windows + R de pe tastatura de pe ecran. Acest lucru va face să apară utilitarul Run.
- Introduceți „cmd” și apăsați tastele Ctrl + Shift + Enter de pe tastatură. Procedând astfel, veți lansa Promptul de comandă cu permisiuni administrative.
- Dacă vi se solicită, faceți clic pe Yes (Da) pentru a permite Command Prompt (Prompt de comandă) să facă modificări pe dispozitivul dvs.
- Odată ajuns în Command Prompt, tastați următoarele două comenzi și apăsați Enter după ce ajungeți la una pentru a o executa: Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup, Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
- Așteptați ca comenzile să se termine de executat și reporniți calculatorul. Ar trebui să puteți verifica dacă tasta Windows a încetat să mai funcționeze
Metoda 8: Verificați calculatorul pentru malware
Mai jos găsiți un scurt ghid despre cum să utilizați Malwarebytes pentru scanarea și eliminarea virușilor și a altor tipuri de malware de pe dispozitivul dumneavoastră. Făcând acest lucru puteți elimina aplicațiile dăunătoare care au dezactivat funcționalitatea tastei Windows. Acest ghid nu este prestabilit, așa că nu ezitați să folosiți orice aplicație antivirus – totul depinde de preferințele dumneavoastră.
- Lansați aplicația antivirus. Din nou, folosim versiunea gratuită a Malwarebytes pentru a demonstra acest proces.
- Faceți clic pe opțiunea „Scanare” folosind meniul din stânga al aplicației.
- Faceți clic pe butonul „Start Scan” (Începeți scanarea) pentru a începe o scanare malware a dispozitivului dumneavoastră.
- Așteptați ca Malwarebytes să finalizeze scanarea PC-ului dvs. în căutare de malware. Dacă sunt găsite fișiere malițioase, le puteți neutraliza imediat permițându-i lui Malwarebytes să le pună în carantină.
- Opțional, permiteți-i lui Malwarebytes să elimine fișierele malițioase din PC-ul dumneavoastră.
Sperăm că acest ghid a putut să vă ajute să readuceți cheia Windows într-o stare de funcționare din nou.
Gânduri finale
Dacă în viitor observați că sistemul dumneavoastră se confruntă cu probleme similare, nu ezitați să reveniți la articolul nostru și să aplicați alte remedieri. Dacă nimic nu funcționează, vă recomandăm să vă adresați fie echipei de asistență pentru clienți Microsoft, fie să căutați un specialist IT în ceea ce privește sănătatea PC-ului dumneavoastră.
Sunteți interesat să aflați mai multe despre Windows 10? Puteți naviga în secțiunea noastră dedicată Centrului de ajutor și găsi articole despre tot ce ține de revoluționarul sistem de operare de la Microsoft.