Cum să optimizați Windows 10 pentru jocuri
Windows 10 este un sistem de operare fantastic pentru jocurile pe PC. Acesta vă permite să rulați atât titluri moderne, cât și jocuri retro și oferă chiar și o modalitate de streaming pentru Xbox One. Cu toate acestea, vă puteți optimiza experiența și mai mult prin câteva modificări simple
Acest ghid își propune să vină în ajutorul tuturor tipurilor de gameri, indiferent de configurația lor. Sfaturile de mai jos vă pot ajuta să obțineți o sesiune de jocuri mai bună atât pe PC-urile low-end, cât și pe cele echipate cu hardware de ultimă generație.
Optimizarea PC-urilor pentru o performanță ridicată a jocurilor
Să nu mai pierdem timpul și să trecem direct la ghid! Jocurile tale preferate te așteaptă.
Pasul 1. Schimbă setările Windows 10 pentru a obține performanțe mai bune
Windows 10 vine cu o multitudine de setări care vă permit să vă personalizați dispozitivul și configurația. Multe dintre aceste setări vă ajută să obțineți și un joc mai bun. În această secțiune, vom analiza setările pe care le puteți modifica pentru a obține o performanță mai bună a dispozitivului dumneavoastră, nu numai pentru jocuri, ci și pentru utilizarea generală.
a. Eliminați setările efectelor vizuale pentru a reduce lag-ul
Efectele vizuale au făcut întotdeauna parte din Windows, iar acestea devin din ce în ce mai complexe și mai atractive pe măsură ce sistemul se îmbunătățește. Cu toate acestea, multe computere suferă de întârzieri din cauza acestor efecte, deoarece acestea pot acapara o parte din resursele GPU-ului.
Puteți dezactiva efectele vizuale și vă puteți optimiza PC-ul pentru o performanță mai bună, urmând ghidul de mai jos.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Windows + I.
- Folosind bara de căutare din partea de sus a ferestrei Settings, căutați „performance” (performanță).
- Faceți clic pe „Reglați aspectul și performanța Windows-ului„.
- Asigurați-vă că selectați preset-ul „Adjust for best performance” (Reglați pentru cea mai bună performanță) din opțiunile disponibile. Ar trebui să vedeți că toate efectele vizuale sunt debifate automat.
- Faceți clic pe Apply (Aplicare).
- Treceți la fila „Advanced” (Avansat), apoi selectați „Programs” (Programe) în secțiunea „Adjust the best performance of” (Reglați cea mai bună performanță a).
- Faceți clic pe butonul OK pentru a finaliza modificările.
b. Optimizarea planului de alimentare pentru o performanță mai mare
Windows 10 este prevăzut cu mai multe opțiuni de economisire a energiei, însă acestea pot împiedica calculatorul să funcționeze la 100%. Din fericire, puteți personaliza planul actual sau activa planul de înaltă performanță destul de ușor. Urmați pur și simplu ghidul de mai jos.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Windows + I.
- Faceți clic pe tăblița „System” (Sistem).
- Alegeți „Power & sleep” din panoul din stânga.
- Faceți clic pe linkul „Additional power options” (Opțiuni suplimentare de alimentare), situat de obicei în extrema dreaptă a ferestrei. Acest lucru va deschide panoul de control.
- Selectați opțiunea „High performance” (Performanță ridicată) sau creați-vă propriul plan personalizat care permite computerului dumneavoastră să își folosească resursele fără restricții.
c. Dezactivați unele dintre aplicațiile de pornire
Aplicațiile de pornire au tendința de a vă încetini calculatorul și de a face ca procesul de pornire să dureze mult mai mult decât ar trebui. Uneori, aplicațiile își permit automat să se lanseze la pornire, ceea ce face ca acestea să continue să ruleze pe dispozitiv până când le închideți manual.
Acest lucru poate fi foarte solicitant pentru procesorul dvs., ceea ce, la rândul său, provoacă întârzieri în sistem și în joc. Împiedicați acest lucru să se întâmple prin dezactivarea aplicațiilor de pornire, descrisă în ghidul de mai jos.
- Faceți clic dreapta pe orice spațiu gol din bara de activități, apoi selectați „Task Manager” din meniul contextual.
- Dacă Task Manager a fost lansat în modul compact, faceți clic pe butonul „More Details” (Mai multe detalii) din stânga jos.
- Treceți la fila „Start-up” folosind meniul din partea de sus a ferestrei. Aici puteți vedea toate aplicațiile care doresc să pornească alături de sistemul dumneavoastră, enumerate aici.
- Găsiți aplicațiile care nu sunt necesare pentru ca sistemul dumneavoastră să pornească. Pentru a dezactiva o aplicație, faceți clic pe ea pentru a o selecta, apoi faceți clic pe butonul „Disable” (Dezactivare) care apare în colțul din dreapta jos al ferestrei.
- Reporniți dispozitivul și bucurați-vă de creșterea performanței!
Pasul 2. Asigură-te că setările tale nu intră în conflict cu jocurile
Deoarece Windows 10 nu a fost creat în primul rând pentru jocuri, unele dintre setările sale implicite intră în conflict cu experiența dvs. de joc. Am făcut o listă cu setările pe care vă recomandăm să le verificați și să le modificați pentru a evita astfel de probleme.
a. Utilizați modul de joc inclus în Windows 10
Microsoft recunoaște cererea de optimizare a jocurilor în Windows 10, motiv pentru care există modul Joc. Îl puteți activa cu ușurință urmând ghidul nostru rapid.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Windows + I.
- Alegeți „Gaming” (Jocuri) din opțiunile de meniu disponibile.
- Treceți la fila „Gaming Mode” (Mod de joc) utilizând meniul din panoul din stânga.
- Asigurați-vă că comutatorul de sub „Game Mode” este setat să afișeze „On”. Acest lucru va permite jocurilor video să ruleze fără a fi nevoit să împartă atât de multe resurse cu Windows-ul însuși.
Rețineți că Game Mode este departe de a fi perfect. Vă recomandăm să îl folosiți împreună cu celelalte sfaturi prezentate în articol pentru a vă asigura că sistemul dumneavoastră este optimizat la maximum pentru jocuri.
b. Dezactivați Algoritmul lui Nagle prin intermediul Editorului de registru
Algoritmul lui Nagle a fost implementat în Windows 10 pentru a crește performanța rețelelor TCP/IP prin gruparea pachetelor de date. Acest lucru face ca mai puține pachete să fie create și trimise prin rețea, îmbunătățind eficiența.
Atenție: Înainte de a începe acest ghid, vă recomandăm să creați o copie de rezervă a Registrului. Dacă nu sunteți sigur cum să creați și să importați copii de rezervă ale Registrului, urmăriți „Registry Backup, Restore, Import and Export” de la Windows Ninja.
Cu toate acestea, acest proces solicită conexiunea dvs. la internet, ceea ce, în schimb, poate cauza vârfuri de ping și probleme de latență în jocurile video online. Dezactivarea acestui algoritm vă poate ajuta să scăpați de astfel de probleme.
- Apăsați simultan tastele Windows + R de pe tastatură pentru a afișa utilitarul Run. Aici, tastați „Regedit” și faceți clic pe butonul OK pentru a lansa Editorul de registru.
- Navigați până la următoarea cheie folosind pictogramele săgeată de lângă dosarele listate în panoul din stânga sau pur și simplu copiați-o și lipiți-o în bara de adrese: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces
- Ar trebui să vedeți o listă de dosare în panoul din stânga. Căutați în aceste dosare până când găsiți unul care conține o cheie „DhcpIPAddress” care se potrivește cu adresa dumneavoastră IP curentă.
Sfat: Puteți să vă verificați adresa IP apăsând tastele Windows + X de pe tastatură, apoi alegând Windows Powershell. Aici, tastați „ipconfig” și căutați „IPv4 address„.
- După ce ați depistat dosarul corect, va trebui să creați două valori noi. Faceți clic dreapta pe dosar și selectați New → DWORD (32 de biți) Value.
- Numiți prima valoare „TcpAckFrequency” și a doua „TCPNoDelay„.
- Faceți dublu clic pe ambele valori noi și setați datele valorii la „1„.
c. Dezactivați accelerarea mouse-ului pentru o mai bună țintire
În mod implicit, o funcție numită „accelerare a mouse-ului” este activată pe fiecare computer cu Windows 10. Această caracteristică are ca scop accelerarea mouse-ului, însă poate afecta serios țintirea în jocurile video. Pentru a o dezactiva, urmați pașii de mai jos.
- Apăsați simultan tastele Windows + R de pe tastatură pentru a afișa utilitarul Run. Aici, tastați „control” și faceți clic pe butonul OK pentru a lansa panoul de control.
- Asigurați-vă că modul de vizualizare este setat fie pe „Icoane mari„, fie pe „Icoane mici„. Acest lucru face posibilă vizualizarea tuturor elementelor din Panoul de control pe aceeași pagină, fără a fi nevoie să navigați prin mai multe meniuri.
- Faceți clic pe opțiunea „Mouse” (Șoricel) din lista de elemente.
- Treceți la fila „Pointer Options” (Opțiuni de indicare) folosind meniul din antet.
- Asigurați-vă că debifați opțiunea „Enhance pointer precision” (Îmbunătățirea preciziei indicatorului) de la „Motion” (Mișcare). Acest lucru va dezactiva accelerarea mouse-ului.
- Faceți clic pe butonul Apply (Aplicați) pentru a finaliza modificările.
d. Dezactivați combinațiile de taste de accesibilitate
Nimic nu-ți strică mai mult farmecul jocurilor decât să deschizi din greșeală ferestrele de avertizare și să fii nevoit să ieși din ele în mijlocul jocului. Funcțiile precum „tastele lipicioase” sunt renumite pentru faptul că strică jocurile, motiv pentru care vă recomandăm să dezactivați combinațiile de taste de accesibilitate atunci când jucați.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza prescurtarea de la tastatură Windows + I.
- Alegeți „Ease of Access” (Facilitatea accesului) din opțiunile de meniu disponibile.
- Derulați în jos în panoul din partea stângă și faceți clic pe „Keyboard” (Tastatură) listată în secțiunea „Interaction” (Interacțiune).
- Asigurați-vă că comutatorul de sub următoarele opțiuni este setat la „Off” (Dezactivat):
Use Sticky Keys (Utilizare taste lipicioase)
Use Toggle Keys (Folosiți tastele de comutare)
Use Filter Keys (Utilizare taste de filtrare) - În continuare, derulați până în partea de jos a paginii și debifați următoarele două opțiuni:
– Show a warning message when turning on Sticky Keys, Toggle Keys or Filter Keys from the keyboard (Afișați un mesaj de avertizare atunci când activați Sticky Keys, Toggle Keys sau Filter Keys de la tastatură)
– Make a sound when turning Sticky Keys, Toggle Keys or Filter Keys on or off from the keyboard (Emiteți un sunet atunci când activați sau dezactivați de la tastatură Tastele lipicioase, Tastele de comutare sau Tastele de filtrare) - În plus, puteți debifa opțiunile care vă permit să utilizați o comandă rapidă pentru activarea acestor funcții. Aceasta pentru a vă asigura că nu activați accidental niciuna dintre ele în timpul jocului.
Pasul 3. Dezactivați actualizările automate
Actualizările automate sunt bune și toate bune, însă au tendința de a încetini vizibil viteza de internet și dispozitivul în sine. Pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă în timpul jocurilor, puteți dezactiva unele actualizări automate urmând următoarele două secțiuni.
a. Dezactivarea actualizărilor automate din Windows 10
Actualizările Windows 10 aduc, de obicei, ceva nou. Patch-uri de securitate, caracteristici noi, îmbunătățiri și optimizări – doar câteva exemple. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că atunci când sunt activate actualizările automate, acestea pot încetini grav conexiunea la internet și pot provoca întârzieri în timpul descărcării actualizării.
Iată cum să dezactivați actualizările automate în Windows 10.
- Faceți clic pe meniul Start din bara de activități (pictograma Windows) și alegeți Settings (Setări). Alternativ, puteți utiliza comanda rapidă de la tastatură Windows + I.
- Faceți clic pe panoul „Update & Security” (Actualizare și securitate).
- Asigurați-vă că rămâneți pe fila implicită „Windows Update„, apoi faceți clic pe „Advanced options” (Opțiuni avansate).
- Asigurați-vă că comutatorul de la Automatically download updates, even over metered data connections (charges may apply) (Descărcați automat actualizări, chiar și prin conexiuni de date contorizate (se pot aplica taxe))” este dezactivat.
- Rețineți că va trebui să actualizați manual Windows 10 de acum înainte. Puteți face acest lucru navigând în meniul de actualizare și verificând pur și simplu dacă există o nouă actualizare.
b. Dezactivați actualizările automate Steam în timpul jocului
Steam este una dintre cele mai mari platforme de jocuri video din prezent. Dacă citești acest articol, sunt șanse mari să îl ai și tu descărcat pe PC. Steam vă menține toate jocurile actualizate, ceea ce, în mod similar cu actualizările Windows, poate cauza probleme cu conexiunea la internet și viteza dispozitivului.
Din fericire, poți pur și simplu să-i spui lui Steam să nu actualizeze niciun joc în timp ce te joci ceva. Urmați pașii următori.
- Lansați clientul Steam și conectați-vă la contul dvs. dacă vi se solicită.
- Faceți clic pe „Steam” din meniul din antet, apoi alegeți „Setări„.
- Folosind panoul din stânga, navigați la fila „Descărcări„.
- Asigură-te că opțiunea „Allow downloads during gameplay” este debifată. Acest lucru va împiedica Steam să actualizeze orice joc în timp ce detectează că un joc rulează în prezent pe sistemul dvs.
Pasul 4. Descărcați și utilizați aplicații pentru a vă optimiza PC-ul
Unele aplicații terțe vă pot ajuta să vă optimizați și mai mult sistemul pentru jocuri. Toate aceste aplicații pot fi descărcate gratuit și sunt ușor de utilizat – cu toate acestea, vom trece în revistă câteva dintre elementele de bază necesare pentru a vă ajuta să vă creșteți viteza PC-ului și să vă bucurați și mai mult de jocurile video preferate.
a. Curățați-vă computerul și registrul cu ajutorul CCleaner
CCleaner este o aplicație utilizată pentru multe lucruri diferite. Este capabilă să vă curețe computerul de fișierele nedorite temporare, de datele din browser și chiar vă ajută să vă păstrați cheile de registru organizate.
Iată cum să descărcați și să utilizați CCleaner pentru optimizarea PC-ului.
- Descărcați CCleaner făcând clic aici. Acesta este site-ul oficial, ceea ce înseamnă că toate descărcările sunt sigure de orice malware.
- Faceți clic pe fișierul de instalare pe care tocmai l-ați descărcat pentru a lansa asistentul de instalare. Urmați pur și simplu instrucțiunile de pe ecran pentru a instala CCleaner pe dispozitivul dumneavoastră.
- Lansați CCleaner folosind o comandă rapidă creată sau bara de căutare.
- În primul rând, selectați „Cleaner” din panoul din partea stângă. Pur și simplu faceți clic pe pictograma albastră „Run Cleaner” pentru a începe procesul. Opțional, puteți debifa orice opțiune pe care nu doriți să o ștergeți înainte de a începe curățarea.
- Așteptați până când curățarea este finalizată, apoi treceți la fila „Registry„.
- Faceți clic pe butonul „Scan for Issues” (Scanare pentru probleme) și așteptați ca CCleaner să identifice orice erori de registru. Dacă sunt găsite probleme, faceți clic pe „Fix selected issues…„.
- Reporniți calculatorul. Ar trebui să puteți observa un spor de performanță.
b. Actualizați driverele GPU
GPU-ul (placa video) este responsabil pentru redarea a tot ceea ce vedeți pe ecran. Un GPU bun este capabil să utilizeze mai multe resurse, permițându-vă să rulați jocuri fără probleme cu imagini frumoase. Cu toate acestea, fără drivere adecvate și actualizate, există posibilitatea ca jocurile dvs. să rămână în continuare în urmă și, eventual, să își piardă și frumusețea.
Pentru a vă actualiza driverele GPU, urmați pașii de mai jos.
- Faceți clic dreapta pe pictograma meniului Start din bara de activități, apoi selectați „Device Manager„. Alternativ, puteți apăsa tastele Windows + X de pe tastatură pentru a afișa același meniu.
- Extindeți secțiunea „Display adapters” (Adaptoare de afișaj) apăsând pe pictograma cu săgeată.
- Modelul GPU-ului dvs. ar trebui să fie listat aici. Pentru a-i actualiza driverul, faceți clic dreapta pe numele GPU-ului dvs. și selectați „Proprietăți„.
- Treceți la fila „Driver” folosind meniul din antet.
- Faceți clic pe butonul „Update driver” (Actualizare driver).
- Selectați „Search automatically for updated driver software” (Căutați automat un driver actualizat) și permiteți-i lui Windows 10 să localizeze cea mai nouă actualizare a driverului
c. Instalați DirectX 12
DirectX este o tehnologie indispensabilă pentru toți jucătorii. Acesta se instalează adesea pe computerul dumneavoastră în timpul instalării jocurilor, însă este posibil să aveți o versiune depășită. Deși este mai bine decât nimic, vă recomandăm să faceți upgrade la DirectX 12 pentru a vă bucura de caracteristicile noi și îmbunătățite.
- În primul rând, verificați dacă aveți sau nu cea mai recentă versiune DirectX:
Apăsați tastele Windows + R de pe tastatură pentru a afișa utilitarul Run. Aici, introduceți cuvântul „dxdiag” și faceți clic pe butonul OK.
Așteptați ca DirectX Diagnostic Tool să se lanseze.
După ce instrumentul este deschis, localizați linia „DirectX Version„. Dacă scrie „DirectX 12„, înseamnă că aveți deja cea mai recentă versiune. Dacă scrie ceva mai mic, asigurați-vă că continuați. - După ce ați verificat că aveți nevoie de o actualizare DirectX, faceți clic pe meniul Start și alegeți „Settings„. Alternativ, utilizați comanda rapidă de la tastatură Windows + I.
- Faceți clic pe panoul „Update & Security” (Actualizare și securitate).
- Asigurați-vă că rămâneți pe fila implicită „Windows Update”. Aici, apăsați butonul „Check for updates” (Căutare actualizări) și așteptați ca Windows 10 să verifice dacă este disponibilă o nouă actualizare.
- Utilizați instrucțiunile de pe ecran pentru a face actualizarea la cea mai recentă versiune de Windows 10. Acest lucru va instala și cel mai recent DirectX 12, la momentul redactării acestui articol, nu există un pachet separat pentru acest lucru.
Sperăm că acest articol a reușit să vă ajute să vă optimizați PC-ul pentru o experiență de joc mai bună. Dacă în continuare observați scăderi de FPS, lag sau vârfuri de ping, vă recomandăm să căutați probleme hardware sau să luați legătura cu furnizorul dvs. de internet.